Om monumentet

Om monumentet

Arbeidermonumentet er en gave fra fagbevegelsen i Gjøvik til Gjøvik kommune i forbindelse med Gjøviks 150-årsjubileum som by.

 

Monumentet er bygget av tegl- og glassbyggerstein, og ser ut som den klassiske fabrikkpipen. Når det mørkner tennes et innvendig lys, slik at det ser ut som et fyrtårn for arbeiderbevegelsen på Gjøvik og omegn.

Kunstnerens beskrivelse av skulpturen


Skulpturen, bestående av rød murstein og glassbyggestein med sandblåste motiver som reiser seg opp fra
bakken, viser til yrkesaktiviteter/redskaper/gjenstander fra Gjøvik for 150 år siden og fram til i dag.
Skulpturen består av en sylinderform i glassbyggestein / rød murstein som “reiser” seg opp fra et
fundament i rød murstein. Mursteinen er fra gammel industri i Gjøvik.


Skulpturens fundament i murstein reiser seg opp fra bakken i en organisk form, som koter i et landskapskart. Den ender opp til sylinderet.


I deler av glassbyggesteinen er det fordelt sandblåste motiver, figurer/objekter, som skildrer de ulike
industri- og håndverkstradisjonene i Gjøvik samt moderne tjenesteproduksjon. I tillegg er det et motiv fra
en historisk hendelse og to portretter – 1 kvinne, 1 mann – fra det politiske liv innen arbeiderbevegelsen.
Nederste motivene skuer bakover og de øverste skuer fremover i tid.


Glassbyggesteinen er klar glatt 19 x 19 cm transparent, og 9 x 9 cm rød glass-stein fordelt rundt. Skulpturen starter nederst med kun murstein og et par 9 x 9 cm rød glassbyggestein, som ender øverst til å være bare glassbyggestein 19 x 19.
I midten av sylinderen står det en lysstav med led pære som blir tent i mørket, og lyser opp formen innenfra.


Sylinderforma er 110 cm nede og ca 95 i toppen. Høyden er ca 175 cm på sokkelen som er ca 40 cm høy.


Nils Olav Bøe


Nils Olav Bøe ble født i 1958 i Leirvik, men er nå bosatt i Oslo. Han deltar i et felles kunstnerverksted på Hovedøya i Oslofjorden. Bøe er utdannet musiker, komponist og bildekunstner. Han er utdannet som bildekunstner ved kunstakademiene i Bergen og Oslo. Som musiker er Bøe selvlært og har komponert verk i elektronisk jazz der hovedelementene er synthesizer, ofte blandet med akustiske instrument.


Som billedkunstner benytter han ofte en blanding av installasjoner, lys og musikk i lokalet. Bøe har blant annet brukt disse virkemidlene sammen i en utstilling på Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden. Nils Olav Bøe har etter hvert blitt innkjøpt av et bredt spekter av offentlige institusjoner og har bred internasjonal deltakelse på utstillinger.

BAKGRUNNSSTOFF

BYJUBILEUM

Arbeidermonumentet er en gave fra fagbevegelsen i Gjøvik til Gjøvik kommune i forbindelse med byens 150-års jubileum. LOs lokalorganisasjon, som er den organisasjonen som har flest medlemmer i Gjøvik, ga et lenge etterlengtet monument til befolkningen. Kommunens oppgave blir å passe på, gjøre arealet rundt pent og vedlikeholde det.


LOs lokalorganisasjon diskuterte hva man ville med byjubileet. Monumentet er den sterkeste konkretiseringen av den idémyldringen. Blant annet fordi Gjøvik er en gammel industriby trenger vi noe slikt. Arbeidslivet i Gjøvik, med viktige industriarbeidsplasser i tiår etter tiår, er det som har formet byen til det den er i dag.


Arbeidslivet har endret seg. For eksempel så arbeidet det opp imot 2 000 kvinner og menn – mest kvinner – i teko-industrien. I dag er det knapt noen. Det arbeidet mange hundre kvinner på Mustad. I dag er det knapt noen. I dag finner vi kvinner i handelsnæringen og omsorgsyrker. Dette fremkommer i Arbeidermonumentet.

FABRIKKPIPE

I glassbyggersteinene er det bilder fra arbeidslivet og fagbevegelsens historie. Vi ser hvordan «teknisk service» i kommunen har endret seg. Fra å grave grøfter for hånd til den maskinparken vi i dag har i Stampeveien. Vi ser hvordan kvinnearbeidsplassene har endret seg fra sydama på OPKOFA til omsorgsarbeidet ved Lindrende Enhet på Haugtun.

Det bærende element i monumentet er fabrikkpipa. Det har alltid vært ulike meninger om fabrikkpiper, utslipp, estetisk uttrykk – men en ting står fast: pipa representerer verdiskaping.

LO GLTE valgte dette kunstverket etter noe diskusjon. Men det å trekke inn glass ble vurdert som positivt ettersom mye i Gjøvik både før byens opprinnelse og også nå for tiden handler om glass. Viktigst var imidlertid dette med å ta utgangspunkt i bilder. Det ga oss en mulighet til å koble direkte til det virkelige livet slik det var.


Gjøvik Kommune stilt seg positive og velvillige. LO GLTE ble hørt på både plassering og utfordringen på at kommunen måtte ta kostnadene til opparbeiding av fundament.

Det er i alt 26 bevilgninger til monumentet fra fagforeninger, organisasjoner og noen bedrifter.

PROSJEKT - REALITET

Kunstneren er Nils Olav Bøe. Murerfirmaet Bratberg og Stubberud AS har vært samarbeidspartneren hans på oppføring av kunstverket.


Daværende leder i LO GLTE (nå LO GLTV/Vestoppland), Størk Hansen, ledet dette prosjektet og sørget for at det ikke fløt ut eller ble et økonomisk vågestykke. Vi sikret oss med en del midler før vi bekreftet overfor kunstner og innsamlingen har gått bra slik at også utgiftene til nettsidene er dekket. Den daglige oppfølgingen med monumentet fra idé til avduking har vært ved prosjektmedarbeider Finn Olav Rolijordet. Ordfører Bjørn Iddberg (AP) og Bjørn Rognstad i Gjøvik 2011 har vært gode samarbeidspartnere.


Disse nettsidene er viktige for oss. Vi ser de i et formidlingsperspektiv. Vi tenker de skal rette seg mot byens befolkning, historieinteresserte og ikke minst skoleelever via den kulturelle skolesekken. Vi håper at dette kan bli med å gjøre by-historie interessant for ungdomsskoleelevene når de er på byvandring.